Salam 1 Malaysia buat pengunjung-pengunjung blog dakoris...mood pagi-pagi ni nak share menu favorite....sebab apa tiba-tiba nak share menu ni sebab rasa macam mood teringin nak masak menu ni hari ni tapi d problem is mana aku nak cekau benda alah ni,huh dah terliur aku, lau kat kampung senang la pokok sebelah rumah petik jer...k menu yang aku nak share ni may be ramai yang dah tahu xpecially orang negori semilan macam-macam resepi dia boleh buat, bagi yang tak pernah makan langsung boleh la try, best wooo bagi tekak yang selera kampung ni memang sodaplah...
1st step kena ada buah ni dulu..buah betik muda,separuh muda pon ok, jgn yang dah masak sudah, tu sodap buat pencuci mulut jer...
buang kulit,lepas tu korang cincang2 la dgn gaya apa pun sampai jd cam gambar kat atas tuh...p/s jgn terlalu nipis atau hancur bagi kasar2 cket baru layan..
2nd step siapkan bahan menumis..
- cili padi ikut suka bnyk mana lagi pedas lagi sedap
- ikan bilis
- bawang merah
- bawang putih
- belacan cket..tak pun blh tukar udang kering lau ada
- ajinamoto secukup rasa
- garam
- (tumbuk atau giling bahan tu semua, lau malaS guna blend jer..tp kurang kick la)
3rd step korang tumis bahan2 tadi then masukkan betik yang dah dicincang tadi..masukkan air cket nak bagi betik tu empuk..sesedap rasa jangan lembik sgt ea follow selera korang la
taraaa..dah siap macam ni la rupanya..pas tu goreng ikan masin,wat telur dadar,ada pulak ayam goreng fuhhhh terangkat menu simple tapi boleh makan berpinggan-pinggan ni...kat pasar chowkit agak-agaknya ada jual tak betik muda ni...
SELAMAT MENCUBA
LEPAS TU KITA LAYAN LAGU NI
No comments:
Post a Comment